Skänk en gåva

Vill du stödja vår verksamhet? Vi tar tacksam emot frivilliga gåvor.

Märk din inbetalning med Gåva.

Röster om Navet

Invånardriven mötesplats som vuxit fram ur gräsrotsengagemang

Navet i Bergsjön är en ideell paraplyförenig av och för invånarna och civilsamhället i Bergsjön. Vi är en invånardriven mötesplats som vuxit fram ur engagemang för ett ännu bättre Bergsjön.

Medskapandeprojektet vann Europeiska medborgarpriset 2021

År 2021 tog Navet i Bergsjön emot Europeiska medborgarpriset tillsammans med Bergsjöns Studiecenter Läxhjälpen, Bergsjöns Sportklubb, Jubba Familjeförening och Rädda barnen. Priset delas ut av Europaparlamentet och går till enastående européer.

Vi är förstås både stolta och glada över att ha tilldelats Europeiska medborgarpriset 2021. Vi tar emot priset för alla bergsjöbor. Det är deras engagemang, generositet och aldrig sinande samarbetsvilja som gör vårt gemensamma arbete möjligt. Vi tror att egenmakt är en förutsättning för tillit och engagemang. Vi samlar kraft för att skapa ett ännu bättre Bergsjön.

Hanna Jansson, verksamhetsutvecklare Navet i Bergsjön

Navets Medskapandeprojekt nominerades av de svenska socialdemokratiska ledamöterna i Europaparlamentet, med Evin Incir i spetsen. Nomineringen gjordes tillsammans med Said Legue (skådespelare och uppvuxen i Bergsjön), Talar Kirkor (chef för trygghetsgruppen och utvecklingsledarna i Familjebostäder Gbg och uppvuxen i Bergsjön) och Blerta Hoti (oppositionskommunalråd i Göteborg). 

– För oss som växte upp i Bergsjön genomsyrades uppväxten av gemenskap och engagemang. Föreningen Navet förkroppsligar just detta samhällsengagemang för social inkludering. Bergsjön är med sin grönska, mångfald och breda engagemang en fantastisk plats att bo och växa upp i. Det är på tiden att både Navet och Bergsjön får den bekräftelse de förtjänar även på EU-nivå, säger Evin Incir, Europaparlamentariker (S).

Bakgrund
Europeiska medborgarpriset har delats ut sedan 2008 till medborgare eller organisationer som har bidragit till att främja ömsesidig förståelse och närmare integration mellan EU-invånare, underlättat för samarbete över gränser och mellan länder inom EU eller gett uttryck för värderingarna i EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna.

Navet årets Fenixstipendiat 2021

År 2021 vann Navet utmärkelsen årets Fenixstipendiat. Priset delas årligen ut till en aktör som. Motiveringen år 2021 löd enligt följande:

Årets Fenixstipendiat kännetecknas av uthållighet, idogt arbete och strategisk finess. Med ett tydligt fokus på att etablera samarbeten, skaffa finansiering, hitta en lokal och bjuda in till aktiviteter står nu föreningen starkare än någonsin. Föreningen har blivit ett självklart nav för invånarna i området och en akatalysator för det arbete och möjligheter som civilsamhället skapar tillsammans.

Folkets Hus och Parker

Röster om Navet i Bergsjön

Här kommer snart att synas röster om Navet och Navets arbete för ett bättre Bergsjön.