Skänk en gåva

Vill du stödja vår verksamhet? Vi tar tacksam emot frivilliga gåvor.

Märk din inbetalning med Gåva.

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Premiär av Vägen till kulturhuset 1 och 2, Panelsamtal: hur delaktiga ska vi vara?

28 januari @ 12:00 - 15:00

När kulturhuset i Bergsjön revs väcktes en våg av gräsrotsengagemang till liv. Lokala föreningar, boende, kulturutövare kämpade för visionen om ett nytt kulturhus skapat av gräsrotsengagemang. Denna dokumentär görs av Nasrin Pakkho Film på uppdrag av Föreningen Navet i Bergsjön och handlar om engagemanget för kulturhuset i Bergsjön. Projektet Kulturstråket startade 2021 och filmerna följer projektets första år, invigning och bygget, men bjuder även på tillbakablickar från 60-talet tills nu om dåvarande kulturhuset, nybyggda kulturhuset och Kulturstråket. Vad betyder ett kulturhus för alla som bor i Bergsjön? Vi får även se både hur staden och ideella jobbar tillsammans för att bjuda in och skapa aktiviteter och kultur. Men det är också en film som blickar framåt och ställer frågan om hur samarbetet parterna emellan ska fortgå. 

Foto: Amanda Arnborg

Regissör: Nasrin Pakkho

Det är med stor stolthet visar denna film som visar Bergsjöns starka engagemang, drivkraft och inte minst konstnärliga och kulturella kompetens. Nu, när huset varit öppet i 1,5 år är det dags att åter dyka ner i frågorna vi jobbat med så länge och för att fortsätta skriva denna historia tillsammans – politiker, tjänstemän och civilsamhälle.

Därför bjuder Navet i Bergsjön, f.d. Kulturhusföreningen, in till en dag med filmvisning, föreläsning och ett modererat utforskande samtal mellan boende, politiker och personal på kulturhuset. 

Temat för samtalet är delaktighet i kulturhuset:

  • Hur fungerar delaktighet i kulturhuset? Vad menar boende, politiker och kulturhuset med “delaktighet i kulturhuset”? På vilket sätt vill, får och bör boende och andra vara delaktiga?
  • När förväntningar på delaktighet och ägarskap skiljer sig – hur gör vi då? hur möts vi?
  • När och varför är delaktighet viktigt?

Program:

12.00 Föreläsning Eva Warberg: Bryt inte ihop – gå ihop!

12.30 Vägen till kulturhuset, del 1

13.00 Vägen till kulturhuset, del 2

13.45 Samtal mellan civilsamhället, kulturhuset, politiken

Eventet är ett samarbete mellan Navet i Bergsjön, Kulturhuset Bergsjön och ABF.
Dokumentärfilmen Vägen till Kulturhuset del 1 och 2 var en del av paraplyprojektet Kulturstråket och finansierades av Higab, GöteborgsLokaler, Bergsjön 2031, Familjebostäder, Västra Götalandsregionen, Göteborg Stad och Leader vid Göta älv.

Detaljer

Datum:
28 januari
Tid:
12:00 - 15:00

Plats

Kulturhus Bergsjön
Bergsjöns kulturhusväg 4c
Göteborg, Sverige
+ Google Map